חיטוי צנרת נחשבת לפעולה שכיחה יחסית בעיקר, כאשר היא נדרשת לאחד מהמקרים הבאים: בדיקת צנרת הנדרשת לצורך קבלת טופס 4 לקראת כניסה לבניין או בית, ככה מתאפשר לקבל אישור להנחת מים לאחר הנחת צנרת חדשה, לאחר ביצוע או תיקון של החלפת צנרת, במקרים בהם קיים חשד למזהמים או חיידקים הנמצאים במי השתייה, במקרים בהם בדגימות מי השתייה התגלו מזהמים החורגים מהתקן.
למה בכלל נדרש חיטוי צנרת?
תחשבו על החיידקים שיכולים להימצא בקווי המים שמובילים אל הבית שלכם ועל המחלות הלא נעימות שהם יכולים לגרום, כדוגמת סלמונלה, כולירע, וקוליפורמים. וכל זה רק בעקבות פעולות פשוטות ויום יומיות, רחיצת מזון, צחצוח שיניים, ואפילו מקלחת.
כדי להבטיח את איכות מי השתייה נדרש חיטוי צנרת, אותה ניתן לבצע באמצעות ציוד מתקדם, חומרי חיטוי מתאימים ולאחר מכן פעילות דיגום למי השתייה במעבדה לבדוק שהם עומדים בתקן ולא חורגים ממנו חלילה.
למה זה הכרחי לטופס 4?
לפי חוקי התכנון והבנייה, וגם תקנות משרד הבריאות, נדרשת בדיקה מקיפה של ממש, במקרה של הנחת קווי צנרת חדשים, כתנאי לחיבור הצנרת הביתית למקורות המים העירוניים, כחלק מקבלת טופס 4 המיועד לאכלוס המבנה.
כדי לקבל טופס 4 חיטוי צנרת מבוצע בכמה שלבים:
ראשית, יש לדגום את מי השתייה ולשלוח את הדגימה למעבדה על מנת לבחון את איכות המים.
שנית, במקרים חריגים יש לבצע פעולות חיטוי של הצנרת בהתאם להנחיות של משרד הבריאות.
שלישית, יש לבצע פעילות דיגום חוזרת אם נמצאו ממצאים חריגים, ולקבל אישור ממשרד הבריאות לצורך חיבור הצנרת למקורות המים העירוניים.
איך בכלל מתבצע החיטוי?
חיטוי צנרת, מתבצע על ידי חברה מקצועית, באמצעות הזרמת חומר חיטוי ייעודי שעומד בכל התקנים המחמירים לצנרת המים. לאחר שמזרימים את החומר את הצנרת מתבצעת פעולות סחרור של המים בתוך קווי הצנרת, כאשר החומר הייעודי מגיע לדפנות הצנרת ומסיר מהן את כל החומרים המזהמים והמזיקים. זוהי פעולה שאורכת כשעתיים בממוצע, ולאחריה מתבצעת שטיפה יסודית של הצנרת שגורמת לפירוק ושטיפת חומר החיטוי והזרמה של מים איכותיים בקווי הצנרת.
עם סיום התהליך נלקחת דגימה מהמים שבצנרת לבדיקת מעבדה, ורק לאחר אישור של משרד הבריאות, ניתן שוב להשתמש במי השתייה.