הצהרת הון לעצמאיים הינה אחד הכלים הקיימים בידי רשות מס הכנסה לבדיקת אמיתות הדיווח על ההכנסות. היא נדרשת לכל מי שפתח עסק, בין אם הוא עוסק פטור או עוסק זעיר, לכל מי שהפך לבעל מניות בחברה, לכל מי שיש עליו מידע שהוא מחזיק ברכוש שאינו מדווח ועוד. הצהרת הון ראשונה חשובה, שכן, היא מהווה בסיס לבאות אחריה. בפועל, מבקשת הרשות מהנישום העצמאי מילוי הצהרת הון בפעם הראשונה, וכל כמה שנים הוא מתבקש להגיש הצהרה נוספת. ההשוואה בין שתי הצהרות ההון היא זאת שמספקת תמונה לגבי רווחי האנשים.
הכנסות מול הוצאות
בכל הצהרת הון יש לדווח על כל ההכנסות שהיו בין שתי התקופות. מדובר על הכנסות משכר עבודה, תקבולי דיווידנדים, שכירויות מנכסים, קבלת מתנות בסדר גודל משמעותי, רווחים מהשקעות נדל"ן, מתכניות חיסכון ואחרות. חלק מההכנסות הללו נכלל בדיווחים שנתיים שהנישומים מעבירים לרשות. לצד ההכנסות יש צורך לדווח במקביל על ההוצאות שהיו באותה תקופה ובין היתר: רכישת נכסים, הענקת מתנות, נסיעות לחו"ל, השקעות ועוד. ההכנסות מול ההשקעות אמורות להיות מאוזנות. כאשר יתברר כי אין התאמה ביניהן יצטרך המדווח להסביר מהיכן מגיע הפער.
רואה חשבון מקצועי
בהיעדר הסבר המניח את דעתו של פקיד המס אזי הנישום יהיה עלול לשלם מס על ההפרש. במקרים קיצוניים וכאשר יש חשד סביר להעלמת מס בקנה מידה גדול, הוא עלול להיות מוזמן לחקירה יסודית. הכנת הצהרת כדאי, איפה, להגיש בצורה הנכונה והמדויקת ביותר. מומלץ מאוד להיעזר בהכנתה ברואה החשבון מנוסה המכיר את כל האותיות הקטנות בהצהרה, את אופן המילוי של כל הסעיפים ויודע להימנע מטעויות אשר נישומים חסרי ניסיון עושים שלא מרצונם ולא בטובתם.
למידע נוסף רואה חשבון אונליין שגיא משעלי