אילו דרכי טיפול בחרדת בחינות קיימות?

חרדת מבחנים

חרדת בחינות היא סוג של חרדת ביצוע במהלך סיטואציה של מבחנים. אנשים חשים לחץ רב וחרדה רבה במהלך המבחן ולעיתים גם לפניו. והסיטואציה נתפסת בעיניהם כקשה ומאיימת בעיקר במצבים שצריכים להוכיח את עצמם.

מהם התסמינים של חרדת בחינות?

ישנם מספר תסמינים כלליים שמאפיינים חרדת בחינות ואפילו חרדת נהיגה: מבחינה גופנית תלמידים יכולים לחוות תחושה של יובש בפה, דופק מואץ, כאבי ראש ,רעד, או בחילות. בנוסף ישנם תסמינים קוגניטיביים כמו דיבור עצמי שלילי על כישלון וחוסר יכולת, שאחת הדוגמאות לכך היא התופעה של בלאקאווט במהלך המבחן. התוצאה ההתנהגותית של הסימפטומים הללו באה לידי ביטוי לרוב ברמות שונות של הימנעות ממבחנים, למשל דחיינות.

איך ניתן לטפל בחרדת בחינות?

קיימים מספר כלים קלים ושימושיים שעוזרים להתמודד עם חרדת מבחנים. אחת המטרות המרכזיות היא לנסות ולהוריד את רמת הלחץ והחרדה שעולה באופן אוטומטי במבחנים. כלי מאוד יעיל להשגת המטרה הוא תרגול מדיטציה ונשימות נכונות, שכך ניתן ללמוד להשקיט את המחשבות השליליות ולהירגע על מנת להצליח להיכנס למצב של ריכוז שלווה ורוגע שכל כך נחוצים למהלך מבחן.

כלי נוסף לטיפול בחרדת מבחנים הוא הימנות מדחיינות, שאחת הסיבות שאנשים דוחים משימות היא דווקא מניסיון להימנע מהרגשות השליליים שעולים בתהליך הזה. אבל התוצאה היא עלייה מתמדת ברמת הלחץ ככול שהמבחן מתקרב ועוד לא התחלנו ללמוד. למידה מתוך חוויה של שלווה ורוגע יכולה מאוד להוריד את רמת הלחץ במבחן עצמו.

לבסוף, ישנם מחקרים שמראים שישנם כמה גורמים שמשפיעים על היכולת לתפקוד תקין ויעיל יותר במבחן. אחד מהם הוא שינה איכותית של לפחות 7-8 שעות, כאשר ישנים פחות מזה היכולת הראשונה שנפגעת היא הזיכרון והריכוז. בנוסף תזונה נכונה והימנעות ממאכלים עתירים בסוכר ומלח, היא גם מאוד חשובה לעלייה ביכולת הקוגניטיבית והריכוז של התלמידים.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *