אחת החולות הרעות של עולם הבנייה, על אחת כמה וכמה בישראל הקטנה והצפופה הוא ההיתכנות וההישנות של מקרי תאונות עבודה. לא אחת אנו שומעים במשרדי החדשות על נפגעים בנפש ופצועים באתרי הבנייה השונים. ואולם, לא לכולם ברור מה היא חלוקת האחריות בין הגורמים השונים באתר הבנייה במקרה חירום שכזה, קראו בהרחבה. בשנים האחרונות נעשה ניסיון להגדיר חוקית את האחראים לתאונות העבודה ולהשיט עליהם עונשים כדי לצמצם את כמות התאונות באתרי הבנייה השונים.
חלוקת אחריות שתלויה בנסיבות- במקרה של תאונות עבודה
לרוב לא ניתן לקבוע מראש את חלוקת האחריות במקרה של תאונת עבודה. אבל על פי רוב האחראיות מוטלת על שלושה גורמים מרכזיים:
- מנהל העבודה בשטח – הוא האדם אשר אחראי לשמור על כל תנאי הבטיחות ולגרום לעובדים לשפר את מידת תשומת הלב שלהם לאירועים מסוכנים. לצידו פועל גם מנהל הבטיחות באתר והם שניהם צריכים לעשות הכל כדי למנוע תאונות בבנייה.
- קבלן הבנייה – הקבלן הוא הגורם המבצע והחתום הרשמי על הפרויקט, ולכן במידה רבה הוא האחראי הראשי לכל פעולה או תקלה באתר.
- העובד עצמו -ככל והעובד לא שמר על חוקי הבטיחות של אתר הבנייה ופעל בצורה פזיזה, הוא זה אשר נושא באחריות למעשיו ואין לו למי לבוא בתלונות נוספות.
יוצאים סביבת עבודה בטוחה
המשימה שלכם, בתור מזמיני העבודה ובעלי הקרקע, היא לחייב את כל העוסקים במלאכת ההקמה של הפרויקט לעמוד בסטנדרט הבטיחות הגבוהה והמקצועי ביותר. אתם לא רוצים להתמודד עם כתם שחור כמו תאונת עבודה באתר הבנייה שלכם, ולכן חשוב לעשות הכל מבעוד מועד כדי לטפל בנושא לעומק, אל מול כל הגורמים הרלוונטיים.